Turturelele razatoare fiind crescute in captivitate de peste 2000 de ani se presupune ca isi au originea in Asia – Thailanda, unde se gasesc in libertate si in prezent; fiind ulterior raspandite in SUA si mai tarziu aduse in Europa in a doua jumatate a secolului XVI din Sudan. Pana in anul 1950 existau doar 2 culori de Turturele Razatoare si erau intalnite doar in Statele Unite ca pasari de companie.
Habitat: In libertate ele prefera padurile, parcurile si gospodariile oamenilor. In Thailanda Turturelele Razatoare se simt cel mai bine si se reproduc cu succes, iar rata mortalitatii este insesizabila. Din pacate, in tarile in care iarna isi face simtita prezenta turturelele manifesta o mare sensibilitate la ger, aceasta devenind principalul factor de deces. n captivitate cele mai bune rezultate sunt obtinute respectand urmatorii indicatori: VOLIERA: Turturelele Razatoare se descurca foarte bine reproducandu-se in custi relativ mici, cu lungimea de 1 m, latimea de 80 cm si inaltimea de 90 cm. Locuinta adecvata pentru o Turturica Razatoare este o cusca pentru papagalii de talie mare. O pereche sau mai multe perechi de Turturele Razatoare pot fi tinute intr-o voliera de 2 metri patrati, iar pentru mai multe perechi se recomanda voliere mari si spatioase. De obicei nu se reproduc cu succes in compania altor pasari sau in prezenta semenilor. Sunt pasari teritoriale. Se recomanda o cusca pentru fiecare pereche. Pentru cresterea in comunitati sunt recomandate volierele foarte mari cu cuiburi plasate in cat mai diverse locuri. Un spatiu extins de zbor este suficient pentru delimitarea teritoriilor ca perechile sa stea impreuna si sa se inteleaga bine. Iarna este recomandata ferirea de ger si curenti de aer, fiind indicata utilizarea unei voliere inchise tip camera. STINGHII: Absolut deloc pretentioase, accepta bare de fier, bare din plastic dur sau maleabil, trunchiuri de copaci, sfoara groasa, cabluri, scanduri etc. CUIB: Turturelele razatoare clocesc aproape in orice, de la cosulete din nuiele la castroane din lut, cuiburi speciale din ipsos pentru porumbei si diverse alte obiecte din plastic cu gura rotunda sau patrata avand o adancime de maxim 15 cm si o latime de 20-30 cm. IMBAIEREA: Turturelele Razatoare sunt pasari foarte curate si le place sa se scalde cat mai des. Ele se vor bucura de o baie intr-o tava cu apa, sau un dus avand apa usor incalzita (in functie de anotimp).
Descriere fizica: Pasarile masoara aproximativ 20-30 cm de la cap la coada. Marimea si constructia corpului pot varia in functie de varietatea speciei. Dunga specifica de pe ceafa a acestor pasari poate fi de la negru intens la alb sidefat. Masculii si femelele au picioarele de culoare rosie. Deosebirea sexelor se realizeaza in functie de 2 aspecte: comportament si micile diferente ale corpului daca pasarile sunt din aceeasi varietate (rasa). Masculul are pieptul mai lat si proeminent, capul rotund si spatele cu aripile mai mari. Femela in schimb este subtirica, capul usor alungit si corpul suplu. Acest aspect de diferentiere se aplica dupa ce pasarile au implinit varsta de un an. Dupa comportament se poate face diferentierea intre sexe prin faptul ca masculul curteaza femela incepand printr-un strigat dublat, ciupituri violente si cantec cu dans al capului si intregului corp. Femelele canta doar in perioada de realizare a cuibului si de depunere a oualelor, un cantec de tonalitate joasa. Puii pana la varsta de o luna au irisul maro deschis, cioc moale, penaj pufos, iar piciorusele au degete extrem de subtiri de culoare roz pal.
Reproducere: Un mascul incepe sa curteze o femela in mod brusc si violent. O loveste cu ciocul in mod repetat, apoi lanseaza o serie continua de cantec cu plecaciuni ale capului si intregului corp pana in pamant si danseaza usor din picioare. In acest timp femela il priveste, iar daca e impresionata se lasa calcata de catre mascul. Din acest moment se vor imperechea o saptamana sau mai mult, pana cand masculul o va chema intr-un loc, sugerand prin batai de aripa vibrante, ca este disponibil sa construiasca un cuib. Daca invitatia este accepta de catre femela, pasarile devin pereche pe viata.
In cadrul unei perechi deja formate acest ciclu se repeta cu multa blandete si tandrete. Femela depune doua oua albe. Ambii parteneri clocesc cu randul. Perioada de incubatie dureaza 2 saptamani cu 2 sau 3 zile in plus, in functie de depunerea ultimului ou. Ambii parteneri hranesc puii pana la varsta de 4 saptamani. In prima saptamana puii sunt hraniti cu ceea ce se numeste lapte de cultura, din gusa parintilor, care este produs de ambele sexe. Dupa aceasta perioada de o saptamana parintii vor adauga seminte la dieta celor tineri. La doua saptamani deja vor fi hraniti numai cu seminte amestecate cu apa din gusa parintilor, pana vor fi intarcati si vor manca singuri. La varsta de o luna si o saptamana, posibil doua, puii sunt de regula independenti si mananca singuri. La varsta de 2-3 luni puii sunt alungati si batuti intr-un mod foarte violent de ambii parteneri de cuplu. Turturelele tinere devin adulte si apte pentru a se inmulti la varsta de 8-10 luni. Pentru a se evita consangvinizarile (imperecherea rudelor) este bine sa fie separati la varsta de 5 luni si sa fie plasati impreuna cu viitoarele perechi pentru acomodare. In cazul in care pasarile sunt compatibile va incepe ciclul de reproducere la varsta de 8 luni
Turturele Razatoare
Turturele Razatoare
Turturele Razatoare
Turturele Razatoare
Turturele Razatoare
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: fazanidambovita
Mesaj:
fazanidambovita
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.